maandag 12 augustus 2013

"Fietsen langs Hunebedden" een cultuurhistorische fietsroute langs 53 Hunebedden. Deel 1 van 3.

                                                                 Bed &breakfast Klein Groenbergen-Leersum

Fietsen langs Hunebedden: dit routeboekje kijkt me al jaren aan; gaat het nog eens gebeuren? We besluiten deze route in onze zomervakantie te fietsen. Met de trein naar Meppel, vanwaar de route start? Of op de fiets vanuit Leersum? Natuurlijk, het laatste!

We hebben dit jaar al aardig wat kilometers gemaakt en met de pas aangeschafte iets grotere tent, een proefweekend gedraaid in Renkum, op natuurkampeerterrein Quaadenoord. Onze jarenlange fietservaring leert ons dat  we elke ochtend goed moeten ontbijten en vooral veel drinken. Lunchpakket gaat mee, ook veel water en een extra koek en banaan voor onderweg. Het is gebleken dat wij hierop veel kilometers kunnen maken en de man met de hamer nooit tegen komen. Natuurlijk zijn we na 100 kilometer met zware bepakking best vermoeid maar we herstellen ook weer snel. Ook pakken we met beleid de 4 voor- en 4 achtertassen in en in het stuurtasje gaan de dingen voor "direct bij de hand". 
Weer of geen weer, regen of geen regen: we vertrekken op zaterdag.


Hunebedden, wie heeft er niet van gehoord? Een Hunebed is een grafheuvel van het Trechterbekervolk 3450 – 2850 voor Christus. Zij leefden in het Neolithicum, de nieuwe steentijd. Het bestaan van Hunebedden werd reeds in de 15e eeuw vermeld. In eerste instantie werden ze beschreven als curiositeit of zelfs als een teken van de duivel, maar spoedig kwam het besef dat het om iets van een bijzondere waarde moest gaan. 
De meeste Hunebedden zijn nu beschermd, nog maar 53 in ons land.
Er is veel onderzoek gedaan o.a. door Engelse archeologen Lukis en Dryden. Veel bijzondere  vondsten werden overgebracht naar het British Museum in Londen.
Waarom in Londen? Geen idee! Later deed Albert Egges van Giffen onderzoek. Zijn vondsten staan nu in vitrines in o.a. in het Hunebeddencentrum in Borger. Aan hem hebben we het te danken dat de huidige Hunebedden goed zijn gerestaureerd, geconserveerd en gecatalogiseerd. Bij een aantal Hunebedden waren stenen gekanteld en verschoven. Deze zijn weer op hun plaats gezet, soms werd gebruik gemaakt van stalen pinnen of lijm. Hunebedden hebben te lijden van toeristen, de jeugd gebruikt ze als speel -en hangplek en ze ontsnappen ook niet aan het fenomeen “graffiti”.
Ook zien we tijdens onze tocht vele grafheuvels zgn. Tumuli, gemaakt door het Klokbekervolk 2450- 2000 voor Christus. Ook Celtic Fields, kleine ommuurde vierkante akkertjes, uit de ijzertijd-750 voor Christus. En een Pingoruïne, een markant overblijfsel uit de voorlaatste ijstijd. Een grote kuil, veroorzaakt door een grote klomp ijs. Nadat het ijs gesmolten is blijft deze kuil achter.

Goed, nu de Stienbargies-route zoals ze in Drente zeggen.

Dag 1    Alle bagage ligt al klaar, wat een hoeveelheid, moet dat allemaal mee op 2 fietsen? We bevestigen de -nu nog geordend ingepakte- tassen en de rest stevig op onze mooie fietsen en rijden om half 10 eerst nog even langs de plaatselijke supermarkt om  koffie te kopen. Een warme zomerdag! De weerman zegt: zware onweersbuien van west naar noord -oost ! We zien wel. We fietsen in rap tempo over de Amerongseberg, Scherpenzeel en Barneveld, via de Prinsenweg in Voorthuizen waar schuin achter ons donkere wolken dreigend verschijnen. We pikken de LF 9 op, via  Garderen en Elspeet en dan barst er een enorme onweersbui los! Een aardige dame roept ons binnen en zet koffie voor ons. Zij heeft 3 mindervalide mensen op bezoek die haar wekelijks een paar uur in de tuin helpen, zgn. dagbesteding.  Wat hebben we daar terwijl we lunchen,een zeer aangenaam uurtje. De mannen constateren dat er toch wel aardige mensen bestaan. Blijven jullie nog een poosje? Nee, jammer, we willen verder. Dus: regenpakken aan, regenhoezen over de tassen en daar gaan we weer. Nog net niet droog en veel nattigheid op paden, wegen en druppels van de bomen. Achterlangs Vierhouten, om Nunspeet en door ’t Harde, Oldebroek en Hattemerbroek naar het centrum van Hattem. Het is nu weer droog en tegen half 6 eten we daar een pannenkoekje. Vervolgens gaan we naar een landgoedcamping en zetten een toch wel natte tent op, 102 km gefietst! We douchen en zetten buiten in het zonnetje een bakkie koffie. Later drinken we in de kantine een lekker glas wijn en duiken vroeg onder de wol. 
De tocht gaat verder. Nieuwsgierig? Lees volgende week mijn volgende blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten