maandag 24 juni 2013

In de tuin van conferentiecentrum Samaya-Gods Werkhof

                                                                 Bed & breakfast Klein Groenbergen, Leersum.

Vandaag loop ik mee met een rondleiding door de tuin van het voormalig Slotklooster Gods Werkhof.
De entreegelden gaan in een aparte pot en worden gebruikt om  zwaar belaste mantelzorgers  een aantal dagen een aangenaam en rustgevend verblijf aan te kunnen bieden.
Daarvoor wil ik ook wat meer betalen...!


We nemen eerst plaats in de kapel waar we "theorieles" krijgen; deze particulier tuin van 2,5 ha groot wordt gebruikt door gasten van conferentiecentrum Samaya.
Tot 1974 stonden rondom deze tuin voornamelijk hoogstamfruitbomen, nu deze gerooid zijn zien we vanuit een besloten tuin een open landschap. De gehele tuin, ontworpen door zuster Theofoor, was de leefwereld van de zusters. Zij bewerkten de moes-, kruiden- en de siertuin. Ook recreëerden en mediteerden zij in deze fraai aangelegde Engelse landschaptuin.

Dit klooster kende geen muren maar een dichtbegroeide beukenhaag van 1,5 km lang en werd door de zusters zelf aan 2 zijden en bovenop, met de hand geknipt.


Later lopen we de mooie tuin in; opvallend is de stilte, de rust en de verschillende sferen. Tijdens onze wandeling, we worden vanzelf stil, zien we 64 verschillende bomen die allen tot hun recht komen.
We zien een grote variatie in; blad, hoogte,bloeiwijze, bloeitijd, kleuren en stamstructuur.
Drie grote lindes bieden onder hun brede takken een prachtige schuilplaats/meditatieplek. We zien een natuurlijke vijver, een ruim open veld, glooiingen, een laantje van hoge Italiaanse populieren, mooie besloten plekjes waar je je alleen of juist in groepjes kunt terugtrekken, een fijne vuurplaats, lange zichtlijnen, het oude tuinhuisje de Ark wat later een bezinningshuisje werd en werkplaats De Leemhut waar zuster Theofoor met klei werkte.
Oude hoogstambomen.
Volgende week meer over het labyrint.
Zelfs werd gedacht aan een kleine begraafplaats voor overleden  zusters. Op verzoek van de laatste bewoners zijn de zuster in Driebergen herbegraven.
Nu is deze gedenkplek een besloten meditatieplek waar tijdens trainingen graag gebruik van gemaakt wordt. Het zware altaar uit de kapel heeft een plekje gekregen in het gras en wordt gebruikt bij buitendiensten. Helemaal achter in de tuin is een labyrint aangelegd.

Onder leiding van de heer Zandbelt werken vrijwilligers dagelijks in deze heerlijke tuin.
Dit centrum kan 4 verschillende groepen ontvangen, heeft hiervoor 4 zalen en ook 4 fraai aangelegde afzonderlijke terrassen.
Tachtig fruitbomen in de oude boomgaard zijn blijven staan, deze worden verzorgd door een werkgroep. Fruitsappen, 400- 600 liter, worden gebotteld en verkocht.
Een aantal keren per jaar is er gelegenheid om de tuin te bezichtigen. 
Ervaar zelf eens de rust, de schoonheid, de sfeer van deze tuin; een diamant midden in de Kromme Rijnstreek.Stichting Gods Werkhof/conferentiecentrum Samaya
Hollendewagenweg 20
3985 SG Werkhoven
Telefoon 0343-552332.
www.godswerkhof.nl

Facebookpagina: Samaya conferentiecentrum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten