dinsdag 16 april 2013


Op Grote Tocht door de Kromme Rijnstreek -dag 1.
                                                                             
                                         Bed & breakfast Klein Groenbergen in Leersum.

Op Grote Tocht, dag 1.

Vierjarige kleindochter ziet opa en oma vertrekken, bepakt en bezakt, voor een fietsvakantie. Dat wil ik ook, mag ik mee?!  Goed oefenen met fietsen, meisje, mag je volgend jaar mee Op Grote Tocht! En dat doet ze, oefenen voor De Grote Tocht!!

Nu is het zover: we zoeken alle kampeerspulletjes bij elkaar, tegen half 11 kunnen we vertrekken. Spannend, hoor!! 
We starten aan de voet van de Heuvelrug en fietsen richting de mooie, groene Kromme Rijnstreek. "Dag lieve koeien in de wei, wij gaan op Grote Tocht" roept kleindochter enthousiast. Bij elk bankje stappen we even af voor een snoepje en kunnen we even de benen strekken. Het is behoorlijk winderig en er hangen dreigende grijze wolken. "Opa, wil je me duwen?", o,o, nu al...?! Op de Steenen Brug in Overlangbroek eten we een appel. " Oma: waarom heet deze brug Steenen Brug? Weet je, als deze brug van hout was gemaakt was het vast de Houten Brug. O ja, ik zie het hij is van stenen gemaakt"! Dan komen we al gauw bij de Wijkse Imker, niemand aanwezig op maandagochtend maar we kijken wel even bij de bijenkasten en bloeiende bloemen. Een unieke plek in het centrum van de Kromme Rijnstreek. Globaal vertellen wij het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes. Kleindochter is toch meer geïnteresseerd in de mooie steentjes op het pad, zij vindt een grote schat, een Hartjessteen. Die wordt zorgvuldig opgeborgen  tussen de bagage.
De Grote Tocht gaat verder en bij restaurant de Veldpoort in Wijk bij Duurstede eten we een heerlijke, zelfontworpen en extra zoete "pipo" pannenkoek.
Als we uitgerust zijn  fietsen we verder, langs kasteel Duurstede, over de mooie  paadjes in het park en we kijken naar de ophaalbrug. We vertellen over stoere ridders en mooie prinsessen die heel veilig zijn als de brug opgehaald is! En: eindelijk schijnt dan toch de zon.

Dan zien we kinderboerderij De Vliert, natuurlijk aaien we alle dieren en spelen we lang in de speeltuin.


Even later, op het hoekje bij de groenten- en fruitkraam koopt kleindochter een bakje zure rode bessen; die zijn zooooo lekker! Tegen half 5 komen we bij het 't Boomgaardje, een verzorgde en rustige camping in de Kromme Rijnstreek, op loopafstand van het Amsterdam Rijnkanaal. Naast veel caravanplaatsen is er ook een trekkersveld en daar is nog een plekje vrij voor onze tent. Alle bagage van de fietsen, tentje opzetten, matjes en slaapzakken uitrollen.....! Pyjama, knuffel en  voorleesboek voor in de avond liggen al klaar.

Dan speelt kleindochter verstoppertje in de tent, geniet van haar rode bessen en wij lezen ons krantje. We maken een  praatje met de eigenaar die trots laat zien hoe alles op deze camping goed voor elkaar is. Na het avondeten, lekker in de warme zon fietsen we nog even naar Wijk voor een ijsje. 
Die dag hebben we 22 km. gefietst. Voor korte beentjes is dat best heel ver!!  
Na het douchen, allemaal anders en spannend op een camping, en voorlezen blijft het nog tot laat in de avond onrustig in de tent.... !  
                                                          Volgende week dag 2 van De Grote Tocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten