dinsdag 23 april 2013

Op Grote Tocht door de Kromme Rijnstreek- dag 2
                                                    Bed & breakfast Klein Groenbergen in Leersum

Op Grote Tocht door de Kromme Rijnstreek - dag 2.

De eerste dag eindigt met: het bleef nog tot laat in de avond onrustig in de tent....!

De volgende morgen zijn opa en oma  vroeg wakker terwijl kleindochter nog lekker lang slaapt !! Veel later ontbijten we in de zon en doen we nog een kaartspelletje. Tijd om af te breken en in te pakken. We hebben ervaring, dat kost niet zoveel tijd. 

Tegen half 11 "fietsen" we weer:  o, een egeltje op de weg, even kijken, o, een babykikkertje, zo schattig, even kijken, o, wat staat daar op dat bord: s-o-r-r-y-v-a-n-d-a-a-g-g-e-e-n -k-e-r-s-e-n(even nadenken) sorry vandaag geen kersen (5 jaar !)

o, Wallabies  in de wei, even kijken,

o, kijk nou, een bloederige platgereden duif! Dikke,dikke tranen! Opa, kan je hem alstublieft begraven......Nee, dat gaat niet, ook kan ik hem niet oppakken om in de berm te leggen. Tja, dat gebeurt als je als duif te laag vliegt en niet oplet in het verkeer....!
De Grote Tocht, die dus niet zo snel gaat, gaat verder richting Cothen. Oma vertelt over vroeger, over de lange, lange weg dagelijks op haar kleine fietsje naar de basisschool en in de middag om 3 uur weer naar huis. Moest je dan altijd overblijven, oma? Ja, elke dag en in de zomer kreeg ik soms 10 cent van mijn moeder en mocht ik een dubbel waterijsje kopen die ik dan met mijn zusje moest delen! Opa wijst zijn geboortehuis aan en vertelt over vroeger; kraaien wippen en nog veel, veel meer kattenkwaad......!
Zin in koffie en fristi. Restaurantjes zijn in Cothen allebei gesloten maar gelukkig, de molen is wel open. Oog in 't Zeil is een korenmolen, gebouwd in 1869. Deze molen is volop in bedrijf, de molenaar levert in de hele streek verschillende soorten gemalen graan.


Bas, de hond van de molenaar, vindt het geweldig 
om zo'n leuk meisje op bezoek te krijgen.
We bekijken de molen van boven naar beneden en vertellen kleindochter over wind en wieken, het graan en de molenstenen. Dan mag zij een zakje meel uitkiezen. Wat vraagt ze aan de molenaar: Hebt u ook pepernotenmeel? Ha, ha, ha dat heeft de molenaar midden in de zomer niet. Wel kruidkoekmeel, dat is ook goed, daar kan ze ook iets lekkers van bakken.

De Grote Tocht gaat verder naar Langbroek waar de koffie wel klaar is. We doen wat extra lekkere boodschapjes voor de lunch. Vervolgens fietsen we verder en krijgen veel leuke reacties; duim omhoog! Opa, oma en kleinkind op de fiets, bepakt en bezakt, dat zie je niet veel.
                     
 En daar staat ineens een echt sprookjeskasteel!!  Kasteel Sandenburg met een uitnodigend grasveld.

We lunchen daar "prinses" heerlijk op het picknickkleed. Een moeder met zoontje komt langsfietsen. Zoontje roept: kijk mama, ik zie de prinses.
Kleindochter glundert van top tot teen van trots, haar dag kan niet meer stuk.


Na de lunch wordt het winderig en regenachtig, we moeten een jas aan en besluiten om regelrecht naar huis te fietsen. Het lijkt alsof we errug, errug lang weggeweest zijn, wat een feest om weer thuis te komen.
Dan bakken we lekkere pepernoten van het kruidkoekmeel en veel later, bij de thee eten we alles op.
Het waren quality- time- dagen  zo met onze kleindochter op pad. Dichtbij gebleven en toch voor 200 % genoten in de Kromme Rijnstreek. De volgende keer mag ze 2 nachtjes mee Op Grote Tocht.

Kan jij zo dicht bij huis ook zo genieten van "kleine" dingen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten