zondag 5 mei 2013


IJsvogel bij de Kromme Rijn.

Bed & breakfast Klein Groenbergen, Leersum

IJsvogel bij de Kromme Rijn.

Om vogels te kijken hoef je niet af te reizen naar een ver natuurgebied. Ze zitten ook gewoon in je eigen tuin, straat, omgeving en streek.

In de Kromme Rijnstreek leeft een schuw vogeltje; de ijsvogel, die ik pas 2 keer gezien heb. IJsvogels leven graag bij snel stromend, zoet water met voldoende vis, begroeiing en een steile wand of boomkluiten om een nest in te graven. De Kromme Rijn is een ideale rivier voor de ijsvogel. Zij scheren pijlsnel langs de oevers om vis te vangen met hun grote dolkvormige snavel. Zijn naam komt w.s van het Germaanse Eisenvogel, ofwel "ijzeren vogel" vanwege zijn blauwijzeren rijgveren  De Engelsen hebben hem een mooiere en meer toepasselijke naam gegeven; Kingfisher, wat letterlijk koningsvisser betekent. De manier waarop hij zijn visjes vangt is ook werkelijk prachtig om te zien, hij doet zijn Engelse naam dan ook zeker eer aan.
Binnen Nederland komen we ook nog een aantal dialecten tegen, zo wordt een ijsvogel ook wel Sluuswachter, Waterspecht en Ieshop genoemd.
In Frankrijk wordt hij Martin PĂȘcheur genoemd, in het Nederlands betekent dat St. Maartens visser, vernoemd naar de heilige St. Maarten. Hij maakt een scherp en luid geluid: tie-tie .

IJs is de grootste vijand van deze mooie vogel, als het water dichtgevroren is kan hij geen visjes meer vangen, waardoor zijn vetreserves afnemen. De stuitklier waarmee hij zijn veren waterdicht houdt, gaat dan minder goed werken. Hierdoor zullen uiteindelijk zijn veren teveel water opnemen bij een duik in het ijskoude water. In een strenge winter sterven dan ook veel ijsvogels, het aantal kan dan met meer dan de helft teruglopen.

Ik maak binnenkort weer eens een mooie wandeling over het Kromme Rijnpad, van Utrecht naar Wijk bij Duurstede v.v. 29 km. Ik hoop dan een mooie foto te kunnen maken van de ijsvogel.

Van 4 t/m 12 mei 2013 barst de Nationale Vogelweek los. Door het hele land, in elke provincie zijn er gratis vogelexcursies, workshops, lezingen en andere vogelactiviteiten. Onder leiding van enthousiaste en deskundige gidsen kan iedereen ontdekken hoe ongelofelijk rijk ons land is aan vogels en hoe leuk het is om vogels te kijken. Veel deelnemers zullen vogels ontdekken die ze nooit eerder hebben gezien of nog nooit van zo dichtbij. Iedereen kan aan deze activiteiten meedoen die vrijwel allemaal gratis zijn. Je kunt zeldzaamheden als nachtzwaluw of roerdomp zoeken, spechten opsporen of lepelaars van dichtbij zien. Er zijn meer dan 250 activiteiten.
Er zijn veel excursies voor beginnende vogelliefhebbers met uitleg over herkennen en vinden van vogels, en via de website www.vogelweek.nl kun je heel gemakkelijk excursies zoeken.
De meest ludieke activiteit is wel: nachtzwaluwen kijken met Vincent Bijlo....... Verzamelen in Woudenberg Pannenkoekhuis Bergzicht, maandag 6 mei om 9.00 uur, 21.00 uur lijkt mij.
Ook interessant: Hemelvaartsdag Leersumse Veld. Vogels van bos en hei o.a. raaf, roodborsttapuit
boomleeuwerik o.a. georganiseerd door Dorp en natuur Leersum/Amerongen. 

Kun jij me vertellen op welke plekken langs de Kromme Rijn ik de meeste kans heb om een ijsvogel te spotten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten